Το 12ο Γυμνάσιο στο Science Festival

Στις 27 Απριλίου 2018 μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Science festival στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων. Αφορμή για την επίσκεψη ήταν η παρουσία εκεί του ιταλικού σχολείου IIS “N. Copernico A. Carpeggiani” of Ferrara, με το οποίο συνεργαζόμαστε τα τελευταία δύο χρόνια στα πλαίσια του e-Twinning. Οι Ιταλοί μαθητές ασχολούνται χρόνια με τη ρομποτική και συμμετείχαν στο φεστιβάλ για να παρουσιάσουν το ρομπότ που είχαν κατασκευάσει.


Οι μαθητές μας παρακολούθησαν την παρουσίαση της ιταλικής ομάδας, περιηγήθηκαν στην έκθεση, είδαν πολλά και ενδιαφέροντα εκθέματα, ενημερώθηκαν για το πείραμα στο Cern μέσα από μια διαδραστική παρουσίαση, μπήκαν στο Escape Room, έπαιξαν στην παιδική χαρά.


Είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα με την ιταλική ομάδα στη βραδινή βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Κατά την παραμονή τους στην πόλη επισκέφτηκαν το Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο, ξεναγήθηκαν στην Ακρόπολη και το αντίστοιχο μουσείο, γνώρισαν την ελληνική κουζίνα και πέρασαν στιγμές χαλάρωσης στο Φλοίσβο δίπλα στη θάλασσα.

eTwinning στο 12ο Γυμνάσιο Περιστερίου –Επίσκεψη Ιταλών μαθητών

Το σχολείο μας για δεύτερη χρονιά συνεργάζεται με το επαγγελματικό λύκειο IIS “N. Copernico A. Carpeggiani” of Ferrara, στη Φερράρα της Β. Ιταλίας και εκπονεί προγράμματα eTwinning. Με κεντρικό θέμα τον «Ενεργό Πολίτη» τη χρονιά 2015-2016 ασχοληθήκαμε με τη Νεανική Παραβατικότητα, ενώ το 2016-2017 με την Έμφυλη Βία και συγκεκριμένα τη βία σε βάρος των γυναικών.


Η επικοινωνία μας γίνεται κυρίως μέσω skype, αλλά χρησιμοποιούμε και το chatroom του eTwinning.
Το τριήμερο 20-22 Νοεμβρίου 2017 είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε την ιταλική ομάδα στην Αθήνα και να επισκεφτούμε από κοινού το ελληνικό Κοινοβούλιο, το μουσείο της Ακρόπολης και τον ιερό βράχο. Ειδικότερα, στο Κοινοβούλιο η μικτή ομάδα μας ξεναγήθηκε στην αγγλική γλώσσα σε αίθουσες με ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον και κάθισε στα βουλευτικά έδρανα στην αίθουσα συνεδριάσεων. Εκεί έγινε συζήτηση για τον κοινοβουλευτικό θεσμό και τον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου, ενώ επισημάνθηκαν διαφορές με το αντίστοιχο ιταλικό.


Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν από κοντά και να αλληλοεπιδράσουν. Η συνεργασία των δύο σχολείων συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά.

 

Πρόγραμμα eTwinning στο Σχολείο μας, 2016-2017

Πρόγραμμα eTwinning στο Σχολείο μας, 2016-2017

Το σχολείο μας για δεύτερη χρονιά συνεργάζεται με το επαγγελματικό λύκειο IIS “N. Copernico A. Carpeggiani” of Ferrara, στη Φερράρα της Β. Ιταλίας και εκπονεί προγράμματα eTwinning.
Το φετινό μας θέμα αφορά την Έμφυλη Βία (Gender-based violence), και συγκεκριμένα τη βία σε βάρος των γυναικών.
Συμμετέχει μια ομάδα 19 μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου.

Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι:
? η καλή γνώση αγγλικών
? η προθυμία για έρευνα, συνεργασία και να συνομιλία με τους Ιταλούς μαθητές του προγράμματος.

Η επικοινωνία μας γίνεται κυρίως μέσω skype, αλλά χρησιμοποιούμε και το chatroom του eTwinning. Από την αρχή της χρονιάς κάναμε δύο skype.
α) Στο πρώτο γνωριστήκαμε οι ομάδες, είπαμε τα ονόματα και τα χόμπι μας, ανακαλύψαμε κοινούς κώδικες και γελάσαμε πολύ.


β) Στο δεύτερο skype παρουσιάσαμε τις δραστηριότητες που έκανε η κάθε ομάδα σχετικά με το θέμα της έμφυλης βίας.


Δράσεις
1. Την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 στις 10.00-11.00 το πρωί στελέχη του ΣΚΓ Περιστερίου συναντήθηκαν με την ομάδα των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου που συμμετέχει στο πρόγραμμα συνεργασίας με το ιταλικό σχολείο της Φερράρα στην Ιταλία.
Θέμα της συνάντησης ήταν η «΄Εμφυλη βία». Οι μαθητές ενημερώθηκαν και συζήτησαν με την ομάδα των ειδικών (ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός, νομικός) για τη βία που υφίστανται συνήθως οι γυναίκες στις προσωπικές αλλά και επαγγελματικές τους σχέσεις. Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική καθώς όλοι μας προβληματιστήκαμε για τις παραμέτρους του φαινομένου και τις συνέπειες στις γυναίκες-θύματα.


2. Ετοιμάσαμε ένα power point σχετικό με όσα μάθαμε από τη συνάντηση αυτή και το παρουσιάσαμε στην ιταλική ομάδα.

3. Στα τέλη Μαρτίου κάναμε το πρώτο φετινό μας chat στο eTwinning. Συμμετείχαν όλα τα παιδιά και από τις δύο ομάδες μαζί με τις καθηγήτριες που συντονίζουν το πρόγραμμα.

Η παρουσίαση του προγράμματος βρίσκεται στη διεύθυνση