Βερολίνο, 2010 – 2011

Πολιτιστικό Πρόγραμμα

« Διαδρομές Ιστορίας και Τέχνης Ελλάδας ? Γερμανίας. Βωμός της Περγάμου»

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ουλή Βασιλική, Καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας

Συμμετοχή: Μαυροπούλη Λυδία, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας
Μιχαλάς Ιωάννης, καθηγητής Πληροφορικής

Τη σχολική χρονιά 2010-2011, δύο ομάδες από πολλούς μαθητές του γυμνασίου μας, εκπονήσαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος:

  • Μελετήσαμε σε βάθος τους εξής τομείς που αφορούν στην Γερμανία:
    Τις Ελληνικές Αρχαιότητες του Μουσείου της Περγάμου. Την Αρχιτεκτονική των Βάλτερ Γκρόπιους, Μις Βαν Ντερ Ρόε, Έρνστ Τσίλλερ. Τη λογοτεχνία του Γκαίτε. Την Ποίηση του Σίλλερ. Τη Μουσική του Μπετόβεν. Αναλύσαμε διεξοδικά τη ζωή και τα έργα των ζωγράφων Άλμπερτ Ντύρερ, Βασίλι Καντίνσκι, Πάουλ Κλέε.
  • Κάναμε 7 εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Αθήνα στα εξής μέρη:
    στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, στο Νομισματικό Μουσείο, στην Έκθεση Ζωγραφικής «Η Συλλογή Τέχνης του Γιώργου Οικονόμου», στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων – Μεταξουργείου, παρακολουθήσαμε τη Λογοτεχνική Εκδήλωση «Η ζωή της Σοφίας Σλήμαν στην Αθήνα» στο Ιλίου Μέλαθρον, τη θεατρική παράσταση «Βέρθερος» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και περάσαμε δύο βραδιές γαστρονομίας στο γερμανικό ρεστοράν Βύνη (στο Κουκάκι) και στο γαλλικό ρεστοράν Polly Maggoo (στο Μεταξουργείο).
  • Πραγματοποιήσαμε πενταήμερο ταξίδι στο Βερολίνο από 17 έως 21Μαρτίου 2011, όπου επισκεφτήκαμε το Μουσείο της Περγάμου (Βερολίνο), το Αιγυπτιακό Μουσείο (Βερολίνο), το Γερμανικό Μουσείο Τεχνολογίας (Βερολίνο), τον Καθεδρικό Ναό (Βερολίνο), τα Ανάκτορα και τους Κήπους Σαν Σουσί στο Πότσνταμ, τα Ανάκτορα Τσβίγκερ και Τάσενμπεργκ στη Δρέσδη, ανάμεσα σε άλλα μουσεία, μνημεία και αξιοθέατα.
  • Διοργανώσαμε έκθεση από 1 έως 31-5-2011 με καλλιτεχνικές δημιουργίες μαθητών, εμπνευσμένες από το Μπάουχαους και άλλα κινήματα Γερμανικής Ζωγραφικής.
  • Παρουσιάσαμε το πρόγραμμα σε Power Point στις 16-5-2011 σε εκδήλωση του Γυμνασίου μας, παρουσία μαθητών,καθηγητών,γονέων, σχολικού συμβούλου και εκπροσώπων του Δήμου Περιστερίου.
  • Συμμετείχαμε σε Εκδήλωση για τον Εθελοντισμό των Φορέων του Δήμου Περιστερίου από 21 έως 22 Μαΐου 2011.
Spread the love