Πράγα, 2011 – 2012

Πολιτιστικό Πρόγραμμα

« Αθήνα ? Πράγα: Θεατρική Πορεία από το Θέατρο Σκιών (Καραγκιόζης)
έως το Μαύρο Θέατρο (Μαριονέτες)»

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ουλή Βασιλική, Καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας

Συμμετοχή: Μαυροπούλη Λυδία, Καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας
Δουληγέρης Παναγιώτης, καθηγητής Μαθηματικών

 

  • Τη σχολική χρονιά 2011-2012, δυο ομάδες από πολλούς μαθητές του γυμνασίου μας, εκπονήσαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος

  • Μελετήσαμε σε βάθος τους εξής τομείς που αφορούν στην Τσεχία.
    Το Μαύρο Θέατρο στην Τσεχία και τις ομοιότητες και διαφορές του με το Θέατρο Σκιών στην Ελλάδα. Τη Λογοτεχνία των Γιάροσλαβ Χάσεκ και Φραντς Κάφκα. Τη φιλοσοφία του Μίλαν Κούντερα. Τη Μουσική των Μπέντριχ Σμέτανα και Αντονίν Ντβόρζακ. Αναλύσαμε διεξοδικά τη χωή και τα έργα των ζωγράφων Γιόζεφ Μάνες, Κάρελ Σκρέτα, Άλφονς Μούχα, Βάτσλαφ Σβέιτσαρ, Φράντισεκ Κούπκα, Γιόζεφ Λάντα. Τα αξιοθέατα της Πράγας, του Τσέσκυ Κρούμλοφ και του Κάρλοβυ Βάρυ.
  • Κάναμε 7 εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Αθήνα στα εξής μέρη:
    στο Θέατρο Διονύσου στην Ακρόπολη, στο Εργαστήριο-Μουσείο Θεάτρου Σκιών «Χαρίδημος», στο Θησείο, στην Έκθεση ζωγραφικής «Η Μαγεία της Τσέχικης Παράδοσης» του Γιόζεφ Λάντα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση «Africania» από το Μαύρο Θέατρο της Πράγας στο θέατρο Badminton, στο Γουδή, τη θεατρική παράσταση «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» στο θέατρο «Άνεσις», στους Αμπελόκηπους, τη θεατρική παράσταση «Τραπεζαρία» στο θέατρο «Ξυλοτεχνία» στο Περιστέρι και περάσαμε μια βραδιά γαστρονομίας στο τσέχικο εστιατόριο «Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ» στο Νέο Κόσμο.
  • Πραγματοποιήσαμε πενταήμερο ταξίδι στη Πράγα από 17 έως 21Μαρτίου 2012, όπου επισκεφτήκαμε το Βασιλικό Ανάκτορο στο Κάστρο στην Πράγα, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βίτου στην Πράγα, την Βασιλική Αγίου Γεωργίου στην Πράγα, το Σπίτι του Κάφκα στο Χρυσό Σοκάκι στην Πράγα, το Black Light Theater, θεατρική παράσταση ?wow? , στην Πράγα, το Κάστρο κι Ανάκτορο στο Τσέσκυ Κρούμλοφ, τις Κολονάντες  με θερμοπίδακες και ιαματικές πηγές στο Κάρλοβυ Βάρυ, το ιστορικό Παλάτι ? Ξενοδοχείο Grand Hotel Pupp στο Κάρλοβυ Βάρυ, ανάμεσα σε άλλα μουσεία, μνημεία κι αξιοθέατα.
  • Διοργανώσαμε έκθεση από 1 έως 31-5-2012 με καλλιτεχνικές δημιουργίες μαθητών, εμπνευσμένες από τα κινήματα της Τσέχικης Ζωγραφικής.
  • Παρουσιάσαμε το πρόγραμμα σε Power Point στις 16-5-2012 σε εκδήλωση του Γυμνασίου μας, παρουσία μαθητών,καθηγητών,γονέων, σχολικού συμβούλου και εκπροσώπων του Δήμου Περιστερίου.
Spread the love