1000 γερανοί οριγκάμι: Η ευχή των μαθητών του 12ου Γυμνασίου για παγκόσμια ειρήνη

Η Σαντάκο Σασάκι  είναι το πιο ισχυρό παγκόσμιο σύμβολο των αθώων θυμάτων του πυρηνικού πολέμου. Η ιστορία της είναι γνωστή. Ήταν ένα από τα θύματα της ατομικής βόμβας , που εκτόξευσαν στις 6 Αυγούστου 1945 οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Χιροσίμα.  Λίγα χρόνια αργότερα  διαγνώστηκε με οξεία λευχαιμία. Κατά τη διάρκεια  της νοσηλείας της  διδάχτηκε  την πανάρχαια τέχνη του οριγκάμι και τον ιαπωνικό θρύλο, σύμφωνα με τον οποίο, όποιος κατάφερνε να φτιάξει χίλιους γερανούς οριγκάμι θα πραγματοποιούσε μια ευχή του.

Παρά την έλλειψη υλικών, η Σαντάκο κατάφερε να φτιάξει 644 γερανούς, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε χαρτί μπορούσε να βρει, με την ευχή της παγκόσμιας ειρήνης και του πυρηνικού αφοπλισμού. Οι φίλοι και οι συμμαθητές της συνέχισαν την προσπάθειά της μετά το θάνατό της, φτιάχνοντας τους υπόλοιπους γερανούς, για να συμπληρώσουν τον αριθμό των χίλιων. Η προσπάθεια της Σαντάκο να φτιάξει τους γερανούς, ακόμη και όταν οι πόροι της ήταν περιορισμένοι, ακόμη κι όταν το τέλος της ήταν αναπόφευκτο και η συνέχιση της προσπάθειας αυτής από τους φίλους της μετά τον θάνατό της, αποτελεί μια ισχυρή υπενθύμιση της σημασίας της αλληλεγγύης και της κοινότητας. Μέσα από την απλή πράξη του να δημιουργεί γερανούς οριγκάμι, η Σαντάκο μετέτρεψε τον πόνο και την απελπισία σε ένα σύμβολο ελπίδας και ειρήνης. Οι γερανοί της έγιναν ένα παγκόσμιο σύμβολο για τον πυρηνικό αφοπλισμό και την επιθυμία για παγκόσμια ειρήνη.

Η ιστορία της  Σαντάκο και η ευχή της συνεχίζουν να εμπνέουν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και να υπενθυμίζουν την αξία της ζωής και της ανθρωπιάς. Στην τεράστια αυτή αλυσίδα της αλληλεγγύης για την επίτευξη μιας ειρηνικής κοινωνίας προστέθηκε και ο κρίκος του σχολείου μας. Με πρωτοβουλία της καθηγήτριας των Εικαστικών Αναστασίας Δουζενάκη, στο πλαίσιο του μαθήματος των Εικαστικών, στο κεφάλαιο για τις δυνατότητες του χαρτιού, οι μαθητές της β΄γυμνασίου έμαθαν την ιστορία της Σαντάκο, διδάκτηκαν την χαρτοδιπλωτική τέχνη του οριγκάμι και ανταποκρίθηκαν ομόθυμα στο κάλεσμα της καθηγήτριάς τους να στείλουν το δικό τους μήνυμα για παγκόσμια ειρήνη. Με ενθουσιασμό και ελπίδα η β΄γυμνασίου κατασκεύασε τους δικούς της γερανούς συνενώνοντας τη φωνή της με όλα τα παιδιά του κόσμου που εύχονται να ζήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο. Στη συνέχεια, μαθητές και μαθήτριες της γ΄ γυμνασίου συνέτρεξαν αυτήν την προσπάθεια, βοηθώντας με κάθε τρόπο την ολοκλήρωση και ανάδειξή της. Το συλλογικό αυτό έργο κοσμεί από σήμερα το σχολείο μας. Η καλλιτεχνική εγκατάσταση ξεδιπλώνεται στην αίθουσα υποδοχής του σχολείου μας και στον 2ο όροφο του σχολικού κτηρίου.

 

 

 

Spread the love