Απολογισμός ομίλου «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΩ», 2023-2024

ΟΜΙΛΟΣ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΩ», 2023-2024

Ο όμιλός μας δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2023. Συμμετείχαν μαθητές από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου. Οι συναντήσεις μας ήταν δίωρες και πραγματοποιούνταν κάθε Τρίτη και Πέμπτη μετά τη λήξη των μαθημάτων στον χώρο του σχολείου.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Οι δραστηριότητες που υλοποιήσαμε ανταποκρίνονται πλήρως στον τίτλο του ομίλου μας καθώς στόχοι μας ήταν η καλλιέργεια της δημιουργικότητας των μαθητών μας και η αίσθηση της προσφοράς σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Συγκεκριμένα, ασχοληθήκαμε με κατασκευές και χειροτεχνίες με αφορμή την εορταστική επικαιρότητα, όπως τα Χριστούγεννα, τη γιορτή της Αποκριάς , το Πάσχα και την τελετή λήξης της σχολικής χρονιάς.

Πώς εργαστήκαμε

Η ομάδα μας συγκέντρωσε  υλικά και έκανε την ταξινόμησή τους, πρότεινε ιδέες για ποικίλες δημιουργίες και ανακάλυψε τρόπους και τεχνικές  εργασίας.  Έμφαση δόθηκε στη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, όπως κάψουλες καφέ, τενεκεδάκια αλουμινίου, χάρτινες και πλαστικές συσκευασίες, αλλά και στη χρήση φυσικών υλικών, όπως κουκουνάρια, ξύλα, φύλλα δένδρων, πέτρα-βότσαλα, άμμος κ.λπ. Για τη συλλογή των φυσικών υλικών αξιοποιήθηκαν κατά κόρον οι σχολικές εκδρομές. Συγκεκριμένα κατασκευάσαμε:

 • Χριστουγεννιάτικα στολίδια, φάτνη, ζωάκια, αγγελάκια
 • Κορνίζες
 • Ζωγραφική πάνω σε πέτρα, κεραμίδι και ξύλο
 • Μάσκες, Κλόουν
 • Μολυβοθήκες
 • Γλαστράκια, Λουλούδια
 • Φιγούρες, κουκλάκια
 • Φωλιές
 • Κοχύλια μενταγιόν και μπρελόκ

ΣΤΟΧΟΙ

Το πρόγραμμά μας είχε στόχο να αναπτύξουν οι μαθητές μια υγιή σχέση μεταξύ τους με σεβασμό, φιλία, ανεκτικότητα, αλληλεγγύη. Να αισθανθούν πιο άνετα στον χώρο του σχολείου και να εκφρασθούν δημιουργικά, να συνεργασθούν και να συνυπάρχουν αρμονικά και ως αποτέλεσμα να παράγουν μικρά έργα τέχνης. Να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία τους, αλλά και την επιδεξιότητα στα χέρια. Τέλος, να αγαπήσουν τη φύση και να μυηθούν στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών και συσκευασιών. Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις  οι μαθητές του ομίλου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να βιώσουν τη χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς.

ΔΡΑΣΕΙΣ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 • Η Ομάδα μας επισκέφθηκε παραμονές Χριστουγέννων  το 1ο Ειδικό σχολείο Περιστερίου. Εκεί συμμετείχαμε σε δράσεις και κατασκευές με τα παιδιά του σχολείου και προσφέραμε με χαρά τις δικές μας δημιουργίες σε μαθητές και καθηγητές.
 • Την περίοδο του Πάσχα παρουσιάσαμε και προσφέραμε τις δημιουργίες μας στην ενορία μας.
 • Το συμπέρασμα όλων των μελών της ομάδας είναι πως τους δόθηκε η ευκαιρία να αξιοποιήσουν με ενθουσιασμό τις ικανότητές τους και να δεθούν μεταξύ τους. Τόνισαν πως δεν θα ξεχάσουν αυτή τη δημιουργική διαδικασία, αλλά και την εμπειρία της προσφοράς.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η Ομάδα έφτιαξε έντυπο φωτογραφικό υλικό, αφίσες και παρουσίασε     σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του σχολείου τα καλλιτεχνήματα της. Επίσης, διέθεσε σε καθηγητές, μαθητές και γονείς τα επιτεύγματά της και πρόσφερε χαρά μέσα από τη δράση της. Όλες οι δράσεις του ομίλου μας εμπλουτισμένες με φωτογραφικό υλικό και βίντεο κοινοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.

 

Υπεύθυνος Ομίλου

Καθηγητής  Σπυράτος Στέλιος, Θεολόγος

Spread the love