Δράση για την οπαδική βία στο σχολείο μας

Με αφορμή τα θλιβερά γεγονότα στον χώρο του ποδοσφαίρου και τον θάνατο του Άλκη, το σχολείο μας αποφάσισε να οργανώσει μια εκτεταμένη δράση για την ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά της οπαδικής βίας.
Την Παρασκευή ………. 2022, προβλήθηκε ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για την οπαδική βία σε κάθε τάξη. Οι μαθητές εξέφρασαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους στη συζήτηση που ακολούθησε, και τα αποτύπωσαν με ένα σύνθημα που βγήκε στα πλαίσια ομαδικής εργασίας. Κάθε τάξη επέλεξε ένα σύνθημα που την αντιπροσώπευε περισσότερο, το οποίο αποτυπώθηκε σε ένα ωραία φιλοτεχνημένο χαρτόνι. Δημιουργήθηκε έτσι ένα πολύχρωμο ταμπλό με τα συνθήματα από όλα τα τμήματα του σχολείου μας.
Η δράση συνεχίστηκε κι εμπλουτίστηκε με καλλιτεχνικές δημιουργίες και βιωματικές δράσεις με θέμα τον χαρταετό. Εμπνευστής και συντονιστής των δραστηριοτήτων ήταν ο θεολόγος του σχολείου μας, κ. Σπυράτος Στέλιος. Η δράση συνδυάστηκε με το μάθημα των θρησκευτικών μιας και χαρακτηριστικό του μαθήματος είναι η συνεχής διαμαρτυρία για την περιφρόνηση της ζωής και η αγωνία για την πορεία του κόσμου. Επίσης, συνδέθηκε και με το χριστιανικό έθιμο του πετάγματος χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα, που συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπου να ενωθεί με το θεό. Οι μαθητές ζωγράφισαν πάνω σε 100 περίπου ξύλινες επιφάνειες χαρταετούς και στην πίσω πλευρά έγραψαν συνθήματα κατά της οπαδικής βίας.
Τα έργα των μαθητών μας παρουσιάστηκαν σε έκθεση που οργανώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων και συνοδεύτηκε από βιωματικές δράσεις και παιχνίδια για την βαθύτερη κατανόηση του θέματος. Κάποια από τα έργα θα τοποθετηθούν σε μόνιμη έκθεση του σχολείου μας με τη μορφή κολάζ.
Οι μαθητές μας εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον κι ενθουσιασμό σε όλη τη διάρκεια της δράσης. Είχαν τη δυνατότητα να προβληματιστούν πιο βαθιά για το πρόβλημα της οπαδικής βίας, να εκφράσουν συναισθήματα και σκέψεις μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, όπως ζωγραφική, πυρογραφία, θεατρικό παιχνίδι, αυτοσχεδιασμός κ.λπ. Ελπίζουμε η δράση αυτή να άφησε έντονο αποτύπωμα σε κάθε μαθητή μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *