Πείρ@μα 2016

 

Το σχολείο μας ήταν ένα από τα πέντε σχολεία της Γ΄ Δ.Δ.Ε Αθήνας που επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Φιλοξενία του Ιδρύματος της Βουλής.
Στο Πείρ@μα 2016 συμμετείχαν η Διευθύντρια του σχολείου, κυρία Ευγενία Ρούτουλα, η συντονίστρια του προγράμματος, κυρία Κυριακή Πετρίτση και οι καθηγητές:
Π. Δουληγέρης, Μ. Δρακοπούλου, Κ. Καρατάσου Κ., Κατιρτζή, Ε. Κούρμπαλη, Ρ. Μανουσάκη, Ε. Παντερή, Α. Πουλιάσης, Α. Τριάντος.
Σκοπός του προγράμματος ήταν η δημιουργία και η καλλιέργεια δεσμών φιλίας και αλληλογνωριμίας ανάμεσα σε μαθητές/τριες από διαφορετικές και απομακρυσμένες μεταξύ τους γεωγραφικές περιοχές και η συνειδητοποίηση των κοινών, αλλά και των διαφορετικών συνθηκών ζωής μεταξύ συνομηλίκων μαθητών/τριών που προέρχονται από διαφορετικά γεωγραφικά και κοινωνικά περιβάλλοντα.
Επίσης, σκοπός του πειρ@ματος ήταν να δημιουργηθούν φιλίες, να αποκτήσουν οι μαθητές εμπειρίες, να διευρυνθούν οι νοητικοί και συναισθηματικοί ορίζοντες των μαθητών. Επίσης να εξοικειωθούν οι μαθητές με την ετερότητα και τη σχετική διαφορετικότητα που αντιπροσωπεύουν οι συμμαθητές με την απομακρυσμένη γεωγραφική προέλευση προκειμένου να εμπεδωθούν και να καλλιεργηθούν βασικές δημοκρατικές αξίες.
Συμμετείχαν οι μαθητές:
της Γ΄ τάξης: Ελεάνα Β., Στέφανος Ε., Αναστασία Μ., Βασιλική Ν., Ανίτα Σ., Ιωάννα Φ., Ιωάννα Χ.
της Β΄ τάξης: Ναταλία Ζ, Γιάννης Κ., Αναστασία Γ., Αναστασία Κ., Έλενα Κ., Παναγιώτης Κ., Νεφέλη Λ., Ξένια Κ., Μαριάνα Λ., Μαίρη Μ., Κωνσταντίνος Μ., Μαίρη Π., Γιάννης Γιώργος Π., Παναγιώτα Σ., Γκρέτα Τ.
της Α΄ τάξης: Νικολέτα Γ., Βασιλική Μπ., Αλέξης Α.
Οι μαθητές/τριες έλαβαν μέρος σε διαδικτυακή κοινότητα (πλατφόρμα pbworks), όπου αντάλλαξαν πληροφορίες, απόψεις και προβληματισμούς για θέματα της σχολικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής μεταξύ τους, με τους μαθητές/τριες των γειτονικών, αλλά και των προς φιλοξενία σχολείων.
Oι μαθητές/ τριες συμμετείχαν στο Διάλογοι στο Σκοτάδι, στο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας Κάντο σωστά του Ιδρύματος Πάνος Μυλωνάς, παρακολούθησαν τις θεατρικές παραστάσεις: Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο και Η ζωή είναι ωραία, την κινηματογραφική ταινία Όλιβερ Τουίστ, επισκέφτηκαν το αρχαίο θέατρο στην Επίδαυρο και το Ναύπλιο.

Στις 31 Μαρτίου φιλοξενήσαμε τους πειρ@ματιστές από τον Κυπρίνο και τα Ρύζια του Έβρου. Προσπαθήσαμε να οργανώσουμε τα πάντα, όσο καλύτερα μπορούσαμε. Το πανό καλωσορίσματος, τις κοινές δραστηριότητες που θα μας έφερναν πιο κοντά, το φαγητό και φυσικά τα δώρα!!!

Τα αναμνηστικά δώρα που προσφέραμε (μολυβοθήκες από ανακυκλώσιμα υλικά, σαπούνια από σπιτικά τηγανέλαια) δημιούργησε με πολύ μεράκι η ομάδα της περιβαλλοντικής, στην οποία συμμετέχουν και παιδιά του πειράματος.
Yποδεχτήκαμε τους φιλοξενούμενους με ενθουσιασμό και τους προσφέραμε αναψυκτικά και γλυκίσματα που έφτιαξαν με τα χεράκια τους οι καθηγήτριες του πειράματος.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων προσπαθήσαμε να γνωριστούμε με παιχνίδια γνωριμίας σε κύκλο και παίξαμε με μπαλόνια για να χαλαρώσουμε και να σπάσει η πρώτη αμηχανία.
Δημιουργήθηκαν ομάδες
? Ζωγραφικής που καθοδηγούσε ο κύριος Τριάντος
? δημιουργικής γραφής που εμψύχωναν οι κυρίες Κατιρτζή και Πετρίτση και στις οποίες συμμετείχε η κυρία Τσακυρίδου από τα Ρύζια, Στην αίθουσα εκδηλώσεων προσπαθήσαμε να γνωριστούμε με παιχνίδια γνωριμίας σε κύκλο και παίξαμε με μπαλόνια για να χαλαρώσουμε και να σπάσει η πρώτη αμηχανία.
? βόλεϊ και ποδοσφαίρου που επέβλεπε ο κύριος Κασιωτάκης
Στο τέλος της συνάντησης η κάθε ομάδα παρουσίασε το έργο της με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο.
Οι μαθητές δημιούργησαν τρία συνεργατικά ποιήματα:
Ονειρεύομαι μια γαλήνια ψυχή και μια αγκαλιά μεγάλη.
Ονειρεύομαι τη ζωή σα να είναι μουσική
που στο ρυθμό της δεν μπορώ να αντισταθώ.
Ονειρεύομαι να πετάω στον ουρανό
για να διεκδικώ και να φωνάζω αγαπώ?
Μαρία Σιν., Ιωάννα Π., Ακίλας Κ., Δημήτρης Α., Παναγιώτα Σ., Γκρέτα Τ., Ιωάννα Φ.
Ονειρεύομαι έναν κόσμο απαλλαγμένο από συμφορές και δυστυχίες.
Ελπίζω σε έναν κόσμο που να αγγίζω τα όνειρά μου,
όπου θα υπάρχει άφθονο γέλιο και δικοί μου άνθρωποι.
Να αγαπώ, να αγγίζω, να στηρίζομαι.
Να γελώ μέσα από την καρδιά μου.
Έναν κόσμο που η δύναμη όλων μας θα φαίνεται,
γιατί χαμόγελα παντού θα υπάρχουν και η ελπίδα θα μας ενώνει όλους.
Αυτός είναι ο κόσμος που ονειρεύομαι?
Γιάννης- Γιώργος Π., Αναστασία Γ.,Αναστασία Μ., Ειρήνη Κ., Νεφέλη Λ., Μαρία, Χρυσούλα Χ.
Ελπίζω να έχω τη δύναμη να σταθώ ψηλά
για αύριο και κάθε μέρα της ζωής μου.
Να μπορώ να αγαπώ και να ονειρεύομαι.
Να μπορώ να βλέπω τα χαμόγελα των ανθρώπων κάθε μέρα.
Να μπορώ να ακούω τη γλυκιά μελωδία της θάλασσας κάθε καλοκαίρι.
Πιστεύω σε ένα καλύτερο αύριο,
σε ανθρώπους γεμάτους αντίσταση, ελεύθερη βούληση και θέληση.
Αντιστέκομαι σε αυτά που δε μου αρέσουν.
Αντιστέκομαι σε αυτούς που θέλουν να με βλάψουν.
Όμως, ποτέ δεν αντιστέκομαι στα όνειρά μου.
Κι αν κάποια μέρα ξυπνήσω και δω πως ο κόσμος
δε χαμογελάει πια, δεν ονειρεύεται και δεν ελπίζει, δε θα τον αφήσω έτσι.
Δε θα γίνω κι εγώ σαν αυτούς κι ας μου πουν πως είμαι διαφορετικός.
Εγώ θα εξακολουθώ να αντιστέκομαι.
Ξένια Κ., Παναγιώτα Στ., Ξανθή Γκ., Δήμητρα Στ., Σωτήρης Γκ., Γιώργος Ρ., Ιωάννα Α., Αναστασία Κ.
Ακολούθησε πλούσιο και απολαυστικό μπουφέ για τους πεινασμένους πειρ@ματιστές και φυσικά, τα δώρα. Το σχολείο των Ρυζίων μας πρόσφερε αναμνηστικά δώρα που συνδέονταν με την τέχνη, την ιστορία και την παράδοση του τόπου. Εμείς προσφέραμε τα αναμνηστικά που είχαμε ετοιμάσει και επιπλέον δώσαμε από μια χειροποίητη λαμπάδα στους συνοδούς καθηγητές. Υποσχεθήκαμε ότι οι πειραματιστές των τριών σχολείων θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε και να γράφουμε στο wiki πιο συχνά τώρα μιας και γνωριστήκαμε από κοντά.
Ευχαριστούμε τους παιδαγωγικά υπεύθυνους του πειρ@ματος, σχολικούς συμβούλους, κύριο Παναγιώτη Πυρπυρή και κυρία Χρυσάνθη Κουμπάρου, τον υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος της Βουλής κύριο Αντώνη Καζάκο και βέβαια το Ίδρυμα της Βουλής για την ευκαιρία που δόθηκε στο σχολείο μας.

Spread the love